Dit forløb

Preboarding
Før eleven starter

Kategorien er tom

Onboarding
Elevens første tid

Kategorien er tom

Læring & udvikling
Elevens hverdag

Kategorien er tom

Overgang
Elevens vej videre

Kategorien er tom

Det gode læringsmiljø

Kontorelever bliver motiveret af at blive bragt i spil og høre til – det giver dem mod på mere

God oplæring handler først og fremmest om tilknytning

Et effektivt og inkluderende oplæringsforløb for kontorelever handler om at skabe mere end en skolelignende læring. Fokus på kompetencer bør suppleres med fokus på elevernes udvikling og deres oplevelse af at blive en del af en faglighed og en arbejdsplads. Oplæringssteder kan styrke elevers tilknytning til faget og arbejdspladsen ved aktivt at inkludere dem i fællesskaber, udfordre dem konstruktivt og sikre den nødvendige støtte. På den måde kan eleverne tage ansvar og føle sig motiverede i deres daglige opgaver.

Suna Christensen
Antropolog, ph.d. og projektleder på rapporten ”Spor til gode oplæringsforløb”

Skab de bedste rammer for oplæringen

Undersøgelser blandt arbejdspladser med kontorelever peger på fire centrale temaer for et motiverende og udviklende forløb.


Tema #1

Ansvar og stolthed i arbejdet

Kontorelever har brug for at føle sig forbundet til arbejdspladsen og kontorfaget. Gennem oplæringen kan eleverne mærke ansvar og stolthed i arbejdet, bl.a. ved at give dem mulighed for at tage ejerskab over projekter, engagere sig med kunder og kolleger, og ved at opbygge en kultur af tillid.

Projekt- og procesansvar
Læring sker i hverdagen – både gennem opgaver og projekter, sidemandsoplæring eller andre initiativer. Sæt eleven i spil ved at give ansvar for faglige opgaver, projekter og processer eller for sociale aktiviteter, der styrker fællesskabet. Det skaber ejerskab og motiverer dem til at tage initiativ og se deres arbejde som betydningsfuldt.

Kontakt med kunder og kolleger
Når kontorelever får lov at gå forrest og repræsentere virksomheden professionelt, skaber det stolthed. Involver eleverne i opgaver, der indebærer direkte kontakt med kunder, borgere eller kolleger. Det udvikler deres faglige kompetencer og giver dem mulighed for at knytte sig mere til arbejdspladsen og til faget.

Tillid bygger selvtillid
Tillid er fundamentet for, at kontorelever føler sig trygge og motiverede under oplæringen. Skab en kultur af tillid, hvor eleverne får autonomi i deres opgaver. Det styrker deres selvtillid og engagement, når de bliver anerkendte for deres bidrag og får lov at vise deres evner.

3 gode råd

1. Giv eleverne ansvar fra dag ét
Lad eleverne tage ansvar for konkrete projekter og processer, så de føler et ejerskab og kan se, at deres arbejde har betydning.

2. Facilitér kundekontakt
Involver eleverne i møder og opgaver, der kræver direkte kontakt med kunder eller borgere, eller i opgaver eller projekter med andre kolleger.

3. Anerkend indsatsen
Vis eleverne tillid ved at give dem autonomi i deres opgaver og husk at anerkende deres bidrag løbende.

Tema #2

Fokus på fællesskab og tryghed

Når eleverne bliver en del af sociale og faglige fællesskaber, skaber det stærkere bånd til kollegerne. De føler sig mere trygge, engagerede og ”hjemme” på arbejdspladsen. Og det styrker deres professionelle udvikling og gør arbejdsdagen sjovere. 

Mulighed for at bringe sig selv i spil
Det styrker elevernes udvikling og tilhørsforhold, når de bliver en del af både sociale aktiviteter og faglige samarbejder. Giv eleverne mulighed for at bringe deres kompetencer og erfaringer i spil. Involver dem i teamprojekter og faglige diskussioner – og vær åben over for deres input og idéer.

Formelle og uformelle fællesskaber
Fællesskaber kan både opstå i formelle og uformelle rammer. Skab muligheder for begge typer af fællesskaber, hvor eleverne kan udvikle venskaber og faglige relationer med kolleger. Det kan være gennem sociale arrangementer eller faste møder.

Et godt og sjovt arbejdsmiljø
Et stærkt fællesskab gør det sjovt og trygt at gå på arbejde. Det styrker læring og udvikling, og det hjælper eleverne med at opbygge netværk, som vil være værdifulde gennem hele deres oplæring og i deres videre karriere.

3 gode råd

1. Involvér eleverne i samarbejde
Giv eleverne mulighed for at bidrage til teamprojekter og vær åben over for deres input og idéer.

2. Arrangér sociale aktiviteter
Skab rammer for sociale arrangementer, både i og uden for arbejdstiden, for at styrke relationerne mellem elever og kolleger.

3. Skab plads til det ”uformelle”
Udover faste møder, check-ins og sparring, så giv eleverne mulighed for at deltage i de uformelle fællesskaber, fx faste fælles pauser, kaffe, frokost og gåture med kolleger.

Tema #3

Dygtiggørelse og ligeværdighed

Eleverne får lyst til at lære mere, når de føler sig inkluderet og som en del af teamet. Feedback, autentiske opgaver og læring gennem samarbejde og netværk, motiverer dem til at tage ansvar for deres egen udvikling.

Feedback og støtte
Konstruktiv feedback og løbende vejledning hjælper eleverne med at se, hvad de gør godt, og hvor de kan udvikle sig. Faste check-ins og feedback-sessioner hjælper ikke kun med at holde motivationen oppe, de skaber også en stærkere forbindelse mellem elev og arbejdsplads. Det gør det lettere at give feedback, og feedbacken bliver mere ærlig, når der er tillid og tryghed i forholdet.

Opgaver, der giver værdi og mening
Eleverne trives, når de føler, at de gør en reel forskel. Tildel eleverne reelle og udfordrende opgaver, der kræver kritisk tænkning og problemløsning. Når eleverne kan se, hvordan deres bidrag betyder noget for virksomheden, vokser deres motivation – og deres forståelse af, hvordan de spiller en rolle i organisationen. 

Læring i samarbejde og netværk
Det styrker elevernes dygtiggørelse og lyst til at lære, når de har mulighed for at samarbejde og sparre med kolleger. Fremhæv vigtigheden af samarbejde ved at skabe et miljø, hvor eleverne opfordres til at dele erfaringer og stille spørgsmål. Tilbyd mentorordninger og netværksmuligheder, så eleverne kan lære af både erfarne kolleger og hinanden.

3 gode råd

1. Indbyd til feedback
Hjælp eleverne med at justere deres indsats gennem konstruktiv vejledning – og  få fx lagt faste check-ins med eleven i kalenderen, særligt i starten af forløbet.

2. Tildel meningsfulde opgaver
Giv eleverne opgaver, der er autentiske og udfordrende, og hvor der tilsammen er en god blanding af rutineopgaver og varierende opgaver og projekter, både til den korte og den lange bane.

3. Skab mulighed for samarbejde og netværk
Tilbyd mentorordninger og netværksmuligheder, hvor eleverne kan lære af erfarne kolleger og af hinanden.

Tema #4

Styrk samarbejdet med skolen

Et godt samarbejde fremmer, at eleverne kan anvende deres teoretiske viden fra skoleopholdene i de praktiske opgaver på arbejdspladsen. Det skaber en naturlig synergi mellem teori og praksis. 

Teori møder praksis
Et godt samarbejde fremmer, at eleverne kan anvende deres teoretiske viden fra skoleopholdene i de praktiske opgaver på arbejdspladsen. Det skaber en naturlig synergi mellem teori og praksis.

Rustet til fremtidige karrieremuligheder
Når elevernes viden fra skoleopholdene bliver inddraget i oplæringen på arbejdspladsen, skaber det en rød tråd i forløbet. Det fremmer deres udvikling, når de efter et skoleophold får arbejdsopgaver, der udfordrer dem og giver dem mulighed for at afprøve den nye viden i praksis. Det styrker deres kompetenceniveau, når de bliver udfordret med nye typer af opgaver.

3 gode råd

1. Vær nysgerrig på elevens skoleophold
Vis interesse for, hvad eleverne lærer på skolen, og spørg ind til deres forløb. Anerkend, at de er under uddannelse. 

2. Opdatér oplæringsplanen løbende
Genbesøg jævnligt oplæringsplanen med elevernes læringsmål og opgaver, og justér til hvis det er relevant.

3. Informér om karriereveje
Giv eleverne indsigt i de karrieremuligheder, der findes på jeres arbejdsplads – både hvad angår roller, specialiseringer og muligheder for avancement

Før eleven starter (Preboarding)

Læg fundamentet for en god start

I kan gøre meget allerede inden første arbejdsdag for at få jeres kontorelev til at føle sig velkommen. En velplanlagt preboarding kan mindske nervøsitet og skabe positive forventninger til oplæringen.

Sådan bygger du dit elevforløb

Gå igennem hver af de fire faser i elevens oplæring og lad dig inspirere af de mange foreslåede aktiviteter.

Under hver fase findes en række kategorier med tilhørende aktiviteter. Gennemgå kategorierne én af gangen – og udvælg netop de aktiviteter, der vil passe til jeres elevs forløb.

Gå derefter videre til den næste fase.

Faser

1. Før eleven starter (Preboarding)

Kontakt eleven
Introducér nøglepersoner
Forbered oplæringsplan
Klæd eleven på
Klæd kontaktpersoner på

Aktiviteter

/ Introducér nøglepersoner

Ræk ud til eleven inden første officielle arbejdsdag for at hilse på og byde velkommen til teamet.
Kaffemøde
+
Morgenmad/frokost
+
Telefonopkald
+
E-mail
+
Firma event
+
Opret din egen aktivitet
+
Skab forbindelser mellem eleven og centrale personer, der vil spille en rolle i elevens oplæringsforløb.
Buddy
+
Elevansvarlig
+
Leder
+
Opret din egen aktivitet
+
Skab overblik over elevens læringsrejse fra start sammen med de kolleger, der bliver involveret i oplæringen af eleven. En god oplæringsplan sikrer struktur og giver retning og motivation.
Oplæringsplan
+
Opret din egen aktivitet
+
Del relevante materialer, så eleven kan få et indtryk af arbejdspladsen og hurtigere falde til.
Introduktionsprogram
+
Elevhåndbog
+
Opret din egen aktivitet
+
Del relevante materialer, så eleven er forberedt og klar til at starte allerede fra dag ét.
Check-in med oplæringsansvarlige
+
Check-in med buddy
+
Check-in med leder(e)
+
Opret din egen aktivitet
+

Elevens første tid (Onboarding)

Skab tryghed og engagement

En god onboarding er afgørende for, at jeres elev føler sig velkommen og hurtigt kommer godt i gang. I denne fase handler det om at integrere eleven både fagligt og socialt.

Sådan bygger du dit elevforløb

Gå igennem hver af de fire faser i elevens oplæring og lad dig inspirere af de mange foreslåede aktiviteter.

Under hver fase findes en række kategorier med tilhørende aktiviteter. Gennemgå kategorierne én af gangen – og udvælg netop de aktiviteter, der vil passe til jeres elevs forløb.

Gå derefter videre til den næste fase.

Faser

2. Elevens første tid (Onboarding)

Byd velkommen
Introducér til fællesskaber
Lær hinanden bedre at kende
Præsentér opgaver og mål
Få styr på det praktiske

Aktiviteter

/ Byd velkommen

Giv eleven en varm velkomst. Det skaber en positiv og inkluderende start.
Morgenmad
+
Frokost
+
Velkomstpakke & blomster
+
Rundvisning på kontoret
+
Velkomstbesked på intranet
+
Opret din egen aktivitet
+
Introducér eleven til forskellige fællesskaber i virksomheden. Det hjælper eleven med at opbygge sociale og professionelle netværk, der støtter elevens udvikling og inklusion.
Elevnetværk
+
Socialt arrangement
+
Faglige grupper & interessefællesskaber
+
Tværgående projekter
+
Opret din egen aktivitet
+
Planlæg møder med nøglepersoner i virksomheden, så eleven hurtigere kan forstå virksomhedens struktur og kultur og lære sine kolleger bedre at kende.
Check-ins med Buddy
+
Check-ins med den elevansvarlige
+
Møder med leder
+
Kaffemøder med kolleger
+
Opret din egen aktivitet
+
Sørg for at introducere og skabe klarhed om elevens opgaver og rolle fra start ved at tale den forberedte oplæringsplan igennem med eleven. Det hjælper eleven til at forstå sine opgaver og mål i en større sammenhæng og mindsker usikkerhed.
Oplæringsplan
+
Opgaveliste
+
Årshjul
+
Opret din egen aktivitet
+
Husk endelig at få de praktiske ting på plads, inden eleven starter. Det hjælper eleven med at føle sig velkommen.
IT-udstyr & systemer
+
Kommunikationsværktøjer
+
Obligatorisk træning
+
Opret din egen aktivitet
+

Elevens hverdag (Læring & udvikling)

Styrk kompetencer og motivation

Skab et miljø, hvor eleven vokser både fagligt og personligt gennem varierede opgaver, konstruktiv feedback, involvering i forskellige projekter og samarbejde med kolleger. På den måde kan I støtte elevens læring og udvikling og holde motivationen høj gennem hele forløbet.

Sådan bygger du dit elevforløb

Gå igennem hver af de fire faser i elevens oplæring og lad dig inspirere af de mange foreslåede aktiviteter.

Under hver fase findes en række kategorier med tilhørende aktiviteter. Gennemgå kategorierne én af gangen – og udvælg netop de aktiviteter, der vil passe til jeres elevs forløb.

Gå derefter videre til den næste fase.

Faser

3. Elevens hverdag
(Læring & udvikling)

Støt elevens udvikling
Oplæringsplan og skoleforløb
Samtaler med eleven
Sæt eleven i spil

Aktiviteter

/ Støt elevens udvikling

Læringen sker i hverdagen – både gennem opgaver, sidemandsoplæring og særlige initiativer. Her er bud på aktiviteter, der kan understøtte elevens daglige udvikling.
Skoleophold, kurser & netværk
+
Turnusordning
+
Mentorordning
+
Netværk for oplæringsansvarlige
+
Opret din egen aktivitet
+
Sørg for at sikre en sammenhængende og integreret læring for eleven. Det hjælper eleven til at omsætte den teoretiske viden til det praktiske.
Opfølgning på læringsplan
+
Valgfri specialefag
+
E-mail til afdelingen før/efter skoleforløb
+
Samtale før/efter skoleforløb
+
Opret din egen aktivitet
+
Sørg for at have løbende samtaler med eleven, hvor eleven kan modtage og give feedback samt reflektere over sin læring og udvikling.
Check-ins med nøglepersoner
+
Evalueringssamtaler
+
Opret din egen aktivitet
+
Giv eleven gradvist mere ansvar, som forløbet skrider frem. Det kan være ansvar for sociale aktiviteter, der styrker fællesskabet i afdelingen eller virksomheden, eller for faglige initiativer som opgaver og større projekter. På den måde får eleven mulighed for at vokse og tage aktiv del i arbejdspladsens udvikling.
Ansvar for sociale events
+
Ansvar for opgaver/projekter
+
Ansvar for oplæring/onboarding
+
Opret din egen aktivitet
+

Elevens vej videre (Overgang)

Understøt elevens næste skridt

Afslutningsfasen er vigtig for at sikre, at eleven føler sig klar til næste skridt i karrieren. Det er et godt tidspunkt til at reflektere, evaluere og tænke på, hvad det næste skridt er. Skab en afslutning, der giver eleven mod på mere – uanset om det er hos jer eller videre i karrieren.

Sådan bygger du dit elevforløb

Gå igennem hver af de fire faser i elevens oplæring og lad dig inspirere af de mange foreslåede aktiviteter.

Under hver fase findes en række kategorier med tilhørende aktiviteter. Gennemgå kategorierne én af gangen – og udvælg netop de aktiviteter, der vil passe til jeres elevs forløb.

Gå derefter videre til den næste fase.

Faser

4. Elevens vej videre
(Overgang)

Elevens fagprøve
Fastansættelse af elev
Markér forløbets afslutning
Hjælp eleven videre
Evaluering

Aktiviteter

/ Fastansættelse af elev

De sidste seks måneder af elevforløbet markerer en vigtig milepæl. Skolen tilrettelægger elevens afsluttende fagprøve, så den gennemføres inden for de sidste seks måneder. Det gør en stor forskel, at arbejdspladsen bakker positivt op og bidrager aktivt.
Valg af emne
+
Sparring om fagprøve
+
E-mail til team/afdeling
+
Øvefremlæggelse af fagprøven
+
Eksamensdagen
+
Opret din egen aktivitet
+
Den sidste tid er muligvis præget af overvejelser og dialoger om, hvorvidt elev skal ansættes hos jer. Sørg for at inddrag eleven på en god måde.
Samtale om fremtid
+
Fejring af ansættelse
+
Opret din egen aktivitet
+
Anerkend og fejr elevens bidrag og udvikling gennem forløbet. Det kan være en simpel afslutning med en personlig tak fra leder og kolleger eller en lille fejring.
Morgenmad/frokost
+
Reception
+
Tale
+
Symbolsk markering
+
Opret din egen aktivitet
+
Tilbyd støtte i overgangen til næste karriereskridt, hvad enten det er fastansættelse, videreuddannelse eller vejen videre.
Karrierevejledning
+
Hjælp til jobsøgning
+
Opret din egen aktivitet
+
Skab rum for gensidig feedback og refleksion i slutningen af elevens forløb. Det giver en klar forståelse af styrker og potentiale – både i relation til elevens videre karriere og for jeres elevforløb.
Afsluttende samtale
+
Overlevering
+
Opret din egen aktivitet
+